Swieze mieso poznan

Czy potrafi być coś smaczniejszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie jasny i chrupiący kotlet schabowy usmażony na złoto i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, musi być porządnie roztłuczony - na tyle, by mięso stało się delikatne, i po przysmażeniu kruche, i jednocześnie nie tak szybko, by kotlet nie był za mały, inaczej wyda na soczystości. Dodatkowo w przypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w normalnej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do ciała, by uzyskało dobrą grubość i organizację.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do ciała, którym będziemy mogli sam sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Ale przy ogromniejszej kwocie kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub jak gramy do nich mięso coś niższej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w domach żywienia zbiorowego, czy na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością przygotowuje się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można już opaść z sił, ponadto tłuczek do ciała jako danie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego te, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w szerokiej ilości, lub z konkretnego mięsa, oszczędźmy sobie wielkości i zainwestujmy w specjalistyczne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle prosta w obsłudze - wystarczy wprowadzić do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast drugim otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na wszelkiej grubości mięsa. Jeśli chce nam, aby każde swoje kotlety były rozbite równomiernie, szybko i chętnie, to nie posiada piękniejszego rozwiązania, gdy właśnie kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie istnieje więc taki istotny koszt - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dostępnym w obsłudze, w utrzymaniu w czystości, także nie przesadnie kosztownym, kiedy umiało się zdawać.