Produkcja czekolady

http://led-psc.pl/polkas/Pl/produkt/drukarka_fiskalna_novitus_deon_e/

Czekolada stanowi jednym spośród najbardziej powszechnych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, rozciąga się ją w wielu wersjach. W nieomal każdym sklepie można otrzymać wyroby czekoladowe w różnorakich postaciach. Prosta jest jednocześnie czekolada mleczna kiedy i ciężka. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym odcinkiem jej wykonywania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której przyjmuje się je bakterii. Kolejnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, zaś w zysku tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie czynniki są odpowiednio dozowane, w relacji od tegoż który materiał chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana zdecydowanie w ciągu automatycznym. Po przejściu tych procesów ma ona cechę sypką, którą wspomina się prószem. Jest on poddawany procesom konszowania. Do prac czekolady konieczne jest skorzystanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej wykorzystywane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu produkcji czekolady bierze się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania odbywają się również na gorąco jak oraz na mokro. Proces konszowania na gorąco jest ostatecznym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji wykonywa się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i wyjątkowy połysk.