Pojemniki prozniowe formaster

Choć pakowanie próżniowe najczęściej stosowane jest ze sklepami wielkopowierzchniowymi, firmami cateringowymi i restauracjami, to coraz częściej i klienci indywidualni poszukują urządzeń, które umożliwią im przedłużyć trwałość przechowywanej żywności. Specjalne woreczki, próżniowe pojemniki i urządzenia do pakowania stosowane są także do ich potrzeb, idąc na opakowanie odpowiednio mniejszych porcji żywności.

Domowe narzędzie do pakowania próżniowego żywności może korzystać specjalne woreczki do próżniowego przechowywania albo i wykorzystuje pojemniki próżniowe zbudowane z plastiku. W sukcesu pojemników najczęściej grane są specjalne pompki ręczne, które dają na odessanie zbędnego powietrza z zasobnika i obiecują jego hermetyczne zamknięcie. Odpowiedni strategia życia można użyć do zamykania butelek specjalnymi próżniowymi korkami. Uważają one najczęściej uniwersalny rozmiar, ponieważ można je stosować zarówno do zamykania butelek z winem, jak również do butelek z oliwą czy octem balsamicznym. Próżniowe zamknięcie butelki przedłuża trwałość zawartości - po zamknięciu próżniowym wino może żyć noszone nawet przez ponad 20 dni. Dla porównania wino w butelce otwartej można przechowywać co wysoce przez 2-3 dni.

Do domowego użytku potrafią być także dostosowane urządzenia typu multivac, idące na przechowywanie żywności w profesjonalnych woreczkach. Przechowywanie żywności w woreczkach wydłuża jej czas przechowywania - w zależności od typie wyrobu a z miejsca, gdzie będzie on ukrywany (temperatura pokojowa, lodówka czy zamrażarka), czas przechowywania rozciąga się nawet czterokrotnie. W próżniowo zamykanych woreczkach można przechowywać produkty sypkie, jak kawa bądź herbata, żywność przetworzoną, ale również warzywa, wędliny czy mięso. Zapakowane próżniowo mięso zapewne być przestrzegane w zamrażarce w dość niskiej temperaturze nawet przez 26 miesięcy. Dodatkowym atutem pakowania próżniowego z wykorzystaniem woreczków jest fakt, że nie mieszkają one za wielkiej powierzchni.