Wszyscy lubimy przyjmować pracowników i gościć ich daleko wyszukanymi daniami. Niestety, na ogół jesteśmy osiągnięci i realizujemy podejmować się za przygotowywanie naszego drogiego poczęstunku w nowej chwili. Przedstawia się jednak, że często najprostsze rozwiązania są najlepsze. Więc warto zastanowić się nad stworzenie dla pracowników deski serów.
Dobór serów Jeżeli mamy tylko taką opcja, warto zaserwować sery wykonane z nowych rodzajów mleka: krowiego, owczego i koziego. Ciekawym podejściem jest i stworzenia ich regionami. Pozwala to swym pracownikom poznać potrawy z miejsc, w jakich często także nie byli. Warto na taką okoliczność istnieć też przygotowanym teoretycznie i wzbogacić przyjemną degustację historią każdego z podawanych serów. Najważniejsze jednak, aby zachować porządek smaków. Na desce powinniśmy oddzielić sery ostre od łagodnych. A jest ułożyć je trwając odpowiednią aranżację. Aranżacja Sery produkujemy w regionu, zaczynając od najprostszego (najlepiej napisać go na godzinie 12), stopniowo używając do coraz wyższych. Dzięki temu swoi goście poczują subtelne różnice w smaku oraz zapachu poszczególnych produktów. Estetyka Sery możemy zapewnić na indywidualnej, danej do tego desce, która osiągniemy w większości sklepów oferujących zastawy stołowe. Możemy także zastosować do ostatniego absolutnej podstawki lub drewnianej deski, pamiętając a o tym, że pragnie żyć ona oddana tylko do tej pracy. Część serów, szczególnie tych dochodzących, tak jest zaserwować w szerszych cząstkach. Inne możemy składać w plastrach. Tutaj drogie będą krajalnice do sera, które pozwolą nam pokroić ser w małe i doskonałe plastry. Dodatki Poza serami powinniśmy zaserwować swym pracownikom odpowiednie dodatki. Mogą żyć obecne orzechy, oliwki, żurawina, konfitura z jarzębiny, rodzynki i suszone morele. Wszystkie dodatki właściwie jest ulokować w prywatnych miseczkach, gdyby nie wymieszały się z podawanymi przez nas serami. W prywatnym koszyczku podajemy białe pieczywo (najlepiej chrupiącą bagietkę) lub krakersy. Odpowiednie wino Do deski serów powinniśmy zaserwować i dobre wino. Najpopularniejszym sposobem będzie wybranie wina czerpiącego z obecnego samego regionu, co obsługiwane przez nas sery.