Pakowarki prozniowe tepro

instalacje gaśnicze gazowe Instalacje gaśnicze gazowe | GRUPA WOLFF

Pakowanie żywności próżniowo, jest samotnym z najlepszych sposobów na zabezpieczanie produktów spożywczych przed zepsuciem. Urządzenia umożliwiające takie zapakowanie produktów, to swoistego rodzaju zgrzewarki próżniowe. Na własnym rynku, najbardziej ciekawe są maszyny komorowe i bezkomorowe.

Dla całych wytwórców żywności, kierowane są pakowarki komorowe, ponieważ są przystosowane do pakowania dużych partii żywności. Ich koszt jest raczej duży( z czterech do kilkunastu tysięcy złotych), lecz są bardzo ekonomiczne a przy dużej produkcji już się zwróci. Cały proces pakowania bardzo szybko badać a jest nadzwyczaj prosty. Do maszyny należy włożyć towar wspólnie z opakowaniem, po czym w wszystkiego urządzenia przygotowuje się próżnia, następuje zgrzanie i hermetyczna pokrywa kształtuje się samoczynnie. Proces można też przyśpieszyć, poprzez użycie specjalnych wkładek. Pakowarki komorowe, często zatrudniane są gastronomii, a zwłaszcza płacą się potrzebne w spółkach cateringowych. Takie pakowanie pozwala obsłużyć bardzo poważne przyjęcia, nie zatrudniając dodatkowych osób. Gra tym daje pewność, że utrzymanie nie zepsuje się, co jest wyjątkowo aktualne w momencie letnim. Dla gospodarstw domowych, małej gastronomii i sklepów, poświęcona jest zgrzewarka bezkomorowa. Jest więc niedrogie urządzenie, które można osiągnąć za już 300- 400 złotych, w relacje od firmy. Proces pakowania nie jest powtarzalny, przebiega na zewnątrz urządzenia, do zabiegu umieszczany jest jedynie koniec worka. Liczy na tym, że zgrzewamy jedną stronę folii, w woreczku umieszczamy produkt, następnie za pomocą listwy, zgrzewamy drugą część, jednocześnie powietrze zostaje odessane. Zgrzewarka taka wymaga zastosowania woreczków moletowanych, dość drogich, jednak danie obecne istnieje pozostawione do pakowania niewielkich partii żywności, więc rolka takiej folii, wystarcza na znaczny okres. Można także użyć woreczków przeznaczonych dla pakowarek komorowych, jednak potrzebuje to trudnej wprawy. Niewątpliwą wartością urządzeń tego fasonu jest okazja pakowania dużo dużych, czy mających nietypowe kształty towarów. Przeważnie są stosowane w handlach, gdzie materiał jest ładowany na pragnienie klienta. Pakowanie próżniowe jest miłym rozwiązaniem, gdy wyjeżdżamy np., na biwak, czy na wycieczkę. Tak zapakowane kanapki będą świeże, nawet po paru dniach.