Home Uncategorized maszyny wilki

maszyny wilki

written by admin Czerwiec 24, 2017

Każdy zakład, zatrzymujący się przetwórstwem mięsa, ma wśród swoich maszyn słynnego wilka. Maszyna wilk rozdrabnia mięso i planuje je do dalszej obróbki. Przyjrzyjmy się szczegółowo, w jaki środek jest urządzenie, które są jego charaktery a jako w efektywny środek czyścić maszynę, aby służyła bezawaryjnie przez lata.

 

program dla księgowości

Wilk nie różni się daleko od tradycyjnej maszynki do ciała, którą wielu Polaków używa w indywidualnych domach. Podstawowa odmiana to tak kształt i wielkość przerobowa, a i lepsza konstrukcja i wsparcie elektromechaniczne (wiele domowych maszynek idzie na „korbkę”). Obsługa urządzenia nie jest duża, należy mieć przecież pewne szkolenie z poziomu BHP oraz działalności w sektorze spożywczym. Kluczowe jest wyjątkowo przygotowanie stanowiska przez rozpoczęciem działalności.

Wilk kieruje się z kilku podstawowych elementów: gardzieli, do której składamy mięso wraz z dodatkami; ślimaka, który sukcesywnie przesuwa podstawa do prowadzenia oraz zestawu tnącego, rozdrabniającego ciało i przedstawiającego je na zewnątrz, do podstawionego pojemnika. W mieleniu mięsa pomagają akcesoria: popychacz, nakrętka ryglująca czy antypoślizgowe nóżki.

Większość maszyn do mielenia mięsa typu wilk zrobionych jest ze zwykli nierdzewnej. Wynika więc z ogromnych warunków w charakterze obsługi maszyn w sklepach garmażeryjnych. Stałe narażenie na wilgotność oraz leczenie różnych substancji, w współczesnym dodatkowo soli, nie pozostaje bez wpływu na mechanizmy maszyny. Wilki ze pewni nierdzewnej myją się łatwo i pewnie służą przez lata. Wystarczy woda oraz słabe preparaty myjące (uwaga – nie należy stosować kwasów), a potem – dokładne wysuszenie części. Położony w organizacji ślimak napędzany jest przez zębatą przekładnię, a uczynienie go i ze określeni nierdzewnej gwarantuje niezawodną pracę. Większość maszyn posiada zobowiązanie i w przypadku zaniku napięcia, też się wyłączają.

Wśród wilków dawanych w przemysłowej obróbce garmażeryjnej, możemy wymienić trzy typy, ze względu na okres skomplikowania budowy, a co wewnątrz tym idzie – skuteczności mielenia. Wspomniany wysoce mechanizm, koncentrujący się z trzech części, to przykład podstawowy. Na zbytu proste są również wilki wzbogacone o szarpak, umożliwiający jeszcze lepsze rozdrobnienie mięsa. Trzeci z nich z zmianie posiada również szarpak oraz dodatkowy nożyk i sitko.