Maszyny wilki

Każdy zakład, zatrzymujący się przetwórstwem mięsa, ma wśród swoich maszyn słynnego wilka. Maszyna wilk rozdrabnia mięso i planuje je do dalszej obróbki. Przyjrzyjmy się szczegółowo, w jaki środek jest urządzenie, które są jego charaktery a jako w efektywny środek czyścić maszynę, aby służyła bezawaryjnie przez lata.

 

program dla księgowościProgram Księgowy Optima. Rozwiązania dla biur rachunkowych

Wilk nie różni się daleko od tradycyjnej maszynki do ciała, którą wielu Polaków używa w indywidualnych domach. Podstawowa odmiana to tak kształt i wielkość przerobowa, a i lepsza konstrukcja i wsparcie elektromechaniczne (wiele domowych maszynek idzie na “korbkę”). Obsługa urządzenia nie jest duża, należy mieć przecież pewne szkolenie z poziomu BHP oraz działalności w sektorze spożywczym. Kluczowe jest wyjątkowo przygotowanie stanowiska przez rozpoczęciem działalności.

Wilk kieruje się z kilku podstawowych elementów: gardzieli, do której składamy mięso wraz z dodatkami; ślimaka, który sukcesywnie przesuwa podstawa do prowadzenia oraz zestawu tnącego, rozdrabniającego ciało i przedstawiającego je na zewnątrz, do podstawionego pojemnika. W mieleniu mięsa pomagają akcesoria: popychacz, nakrętka ryglująca czy antypoślizgowe nóżki.

Większość maszyn do mielenia mięsa typu wilk zrobionych jest ze zwykli nierdzewnej. Wynika więc z ogromnych warunków w charakterze obsługi maszyn w sklepach garmażeryjnych. Stałe narażenie na wilgotność oraz leczenie różnych substancji, w współczesnym dodatkowo soli, nie pozostaje bez wpływu na mechanizmy maszyny. Wilki ze pewni nierdzewnej myją się łatwo i pewnie służą przez lata. Wystarczy woda oraz słabe preparaty myjące (uwaga – nie należy stosować kwasów), a potem – dokładne wysuszenie części. Położony w organizacji ślimak napędzany jest przez zębatą przekładnię, a uczynienie go i ze określeni nierdzewnej gwarantuje niezawodną pracę. Większość maszyn posiada zobowiązanie i w przypadku zaniku napięcia, też się wyłączają.

Wśród wilków dawanych w przemysłowej obróbce garmażeryjnej, możemy wymienić trzy typy, ze względu na okres skomplikowania budowy, a co wewnątrz tym idzie – skuteczności mielenia. Wspomniany wysoce mechanizm, koncentrujący się z trzech części, to przykład podstawowy. Na zbytu proste są również wilki wzbogacone o szarpak, umożliwiający jeszcze lepsze rozdrobnienie mięsa. Trzeci z nich z zmianie posiada również szarpak oraz dodatkowy nożyk i sitko.