Koszty i oplacalnosc produkcji rolniczej

Pewien czas obecnemu w Szerokiej Brytanii poszła na jaw afera powiązana z dodawaniem koniny do mielonej wołowiny, co sprawiłoby wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z asortymentu sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami przechodzimy do czynienia niemal na całym kontynencie europejskim. Otóż w Szwajcarii odkryto, iż w zakładach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie przygotowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy i ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie czerpiące z chowów ekologicznych, w realizacji pokazały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia powiązane z działalnością producentów żywności i hurtowniami wędlin stają się potwierdzeniem będącego już trendu, wedle jakiego to cwane oszczędności są drogą na zdobycie rynku, a sama jakość mięsa pozostaje tylko sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż powszechnie używaną metodą w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami powiększającymi ich wielkość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w mięso wodę z treściami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji przetworów mięsnych, ponieważ solanka stanowi nieraz nawet połowę wagi wędliny, co oznacza, iż z kilograma mięsa można zarobić półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy zwracać uwagę na kartki kupowanych przez nas wędlin i wychodzić tych, jakie stały napompowane chemią.

oprogramowanie pc-marketProgram Pc-Market 7 - oprogramowanie Polkas Kraków

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i wartości regulujących produkcję wędlin wysokiej klasy, aktualnie praktycznie wszystek produkt mięsopodobny pewno stanowić legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to stwierdzenie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z mięsa właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, i uzyskana miazga jest istotny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, jednak jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto zatem wydać mało nic na sprawdzone produkty dobrej form zamiast truć organizm...