Kasa fiskalna jak dziala

Kuchnia polska kładzie się w przewadze na daniach mięsnych. To od zabiegu w jaki zrobimy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz posiłek będzie efektem bądź porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie można czynić tego, że jesteśmy sens schować je do lodówki, gdyż w trakcie mycia cierpimy na jego wielkość niebezpieczne bakterie, jakie potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto dbać o czystości w sukcesie wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i dodawanie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po dokonaniu będzie ono jędrne i wygodne. Do cięcia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym nawykiem stanowi jego każde ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Stanowi zatem ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i dodatek.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy zrobić z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy innych ziół i przypraw. Żeby marynata dobrze się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony pewno się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie wykonaną przez nas marynatę i będzie lepsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i pijąc, warto pamiętać, że na im niższym ogniu będziemy więc działać, tym tak. Mięso umieszcza się w większości z białka i tłuszczu, dlatego zbyt bliska i szeroka temperatura powoduje, że zatrzymuje się ono cienkie i łykowate. Smażąc je na mniejszej temperaturze sprawimy, że będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by ciało było co każdy czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu zachowa ono swoją soczystość i smak.