Kapusta krajalnica

Kiedyś kapustę kisiło się jesienią w całych beczkach. W jakimś szanującym się gospodarstwie domowym była wielka, ręczna krajalnica do kapusty. Cała rodzina brała wkład w obecnym działaniu. Krojenie kapusty na ćwiartki to idealne zadanie potem te części potrzeba było poszatkować. Krajalnica do kapusty była konieczna. Wielka beczka z kiszoną kapustą istniała w piwnicach domów oraz dawała rodzinie przetrwanie zimy.

http://www.polkas.pl/Pl/artykul/jaka_kasa_do_sklepu_spozywczego/

Teraz znowu wracamy do ostatnich sposobów. Wykazałoby się, że własnoręcznie kiszona, smaczna oraz młoda kapusta to skarb. Poprawił się tylko sposób na ostatnie kiszenie. Obecnie nie trzeba tego robić raz w roku. Wykazałoby się, że kapustę możemy szatkować i ładować do niewielkich pojemników, dużo z glinki ceramicznej także na bieżąco serwować ją do posiłków. Żeby wyglądać to wygodnie, łatwo i pewnie dużo jest traktować zgrabny, nieduży mebel do jej szatkowania. Taka krajalnica do kapusty już niebawem będzie widać w jakimś domu.
U mnie już istnieje i znacznie sobie to lubię. Od jesieni do późnej wiosny, raz w tygodniu przygotowuję niewielką porcję poszatkowanej kapusty. 2 główki dzięki krajalnicy w mig robią się w kopczyk poszatkowanych wiórek. Teraz jeszcze sól, trochę wygniatania dłonią, tak żeby sok z kapusty puścił i teraz można ładować na model do słoików. Słoiki daję w każde dosyć ciepłe miejsce (22′ – 23’C) i po trzech, czterech dniach można jeść.
Wiadomo, kiszona kapusta to masa zdrowia. To witaminy oraz mikroelementy. To zdrowie. Jesz kapustę – będziesz olbrzymi natomiast będziesz tryskać zdrowiem.
Grupa jest dumna, posiłki są urozmaicone, i ja jestem jasny, iż w mig jestem gotową surówkę do obiadu.
Może też ciut kminku. Przecież kminek tak się lubi z kapustą. Może odrobina tartej marchewki. Niech będzie kolorowo i smacznie.
Odrobina obrazu i szybko się zajadamy, aż się uszy trzęsą.
Kapusta kiszona wtedy stanowi toż co lubi cała grupa.
Nie myślę sobie zajmować się z kapustą, jeśli nie krajalnica do niej.