Hurtownia miesa jaworzno balin

Na obszarze Polski jest ogromna ilość hurtowni mięsa bawiących się produkcją i sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami wyposażonymi w chłodnie, co umożliwia dostarczanie świeżego artykułu w jakiekolwiek miejsce kraju. Mięso to dziwnymi słowy konieczne do jedzenia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z należącymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa decyduje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w obiektach konsumpcyjnych, będących efektem chowu lub szukania w towarzystwu naturalnym.

Mięso rzadko jest jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, lecz najczęściej jest robione termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują szeroką gamę wyrobów produkowanych głównie z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe oraz czerwone, jednak podział ten wcale nie jest powiązany z kolorem, tylko kojarzy się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z kolei mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Proponowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa ma mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w dobrym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca lub nawet zawał. Mięso jest ewidentnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz ma wszelkie odpowiednie dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce czerpiące z hurtowni mięsa są również doskonałym źródłem żelaza w częstej diecie, jakie stanowi mocno lepiej przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.