Destylaty prozniowe

Pakowanie próżniowe jest doskonałym sposobem na wydłużenie trwałości produktów spożywczych. Pozwala uniknąć psucia się żywności, natomiast tym jednym generuje oszczędności dla rodzinnego budżetu.

Urządzenia próżniowe są niezwykle ubogie w obsłudze, wymagają tylko odpowiednio do nich odpowiednich opakowań. Na zbytu są różnego typu maszyny do pakowania próżniowego, przeznaczone raczej dla wytwórców żywności, ale producenci oferują także niewielkie pakowarki dla gospodarstw domowych. Przechowywanie żywności w technologia próżniowy, wydłuża jej przydatność do użytkowania, od trzech do pięciu razy, zachowując przy tym niezmieniony gust i aromat, ponadto zabezpiecza wilgotne produkty przed wysychaniem, oraz te noszone w zamrażalniku, przed zmarzliną. Jedzenie umieszczane w obecny forma nie traci wartości odżywczych, ani nie zmienia swojej konsystencji. Dzieje się tak dzięki temu, że wyniki nie mają kontaktu do powietrza, które jest istotną przyczyną kładzenia się artykułów spożywczych. Przygotowując żywność do zapakowania, należy pamiętać o umyciu rąk, lub włożeniu foliowych rękawiczek, by nie przenieść na produkty innego rodzaju bakterii. Dla gospodarstw domowych najbardziej promowane są pakowarki bezkomorowe. Są wówczas nieduże urządzenia, w których pakowanie przenosi się na zewnątrz, a powietrze jest odsysane podczas zgrzewania drugiego brzegu woreczka. Ceny takiej maszyny, wahają się od kilkudziesięciu do niecałych dwóch tysięcy, w relacje od pracy, które jest, sił i z producenta, jednak te najświetniejsze przeznaczone są raczej dla małych sklepów, czy gastronomii. Przeciętnie niezła zgrzewarka nie kosztuje więcej niż czterysta złotych. Dla takich maszyn należy stosować worków moletowanych, które zajmują jakąś, czy dwie strony chropowate, aby ułatwić prawidłowe odsysanie powietrza. Można jeszcze używać tanich torebek typu PA/PE, przeznaczonych dla maszyn komorowych, jednak nasuwa to znacznych umiejętności. Pakować można praktycznie wszystko, mięso, ryby, wędliny, dania gotowe, produkty i warzywa, sery, itd. Zakłady przetwórstwa spożywczego używają pakowarek komorowych, traysealerów, oraz tuneli do termokurczu. Wszystkie te ułatwienia są oddane do pakowania dużych grupy żywności.